“De computer beslist. Maar weten we hoe?

Marlies van Eck

“De computer beslist. Maar weten we hoe?


Woensdagmiddag 15 februari is het volgende event uit de serie Duurzaam Digitaal Groningen! Na de succesvolle lezing van Ronald Damhof over de dataschuld van de overheid, borduren we nog even voort op het thema datahuishouding & overheid. Dit doen we met niemand minder dan Marlies van Eck, die ons mee neemt in de wereld van ‘geautomatiseerde ketenbesluiten.’ Overheden wisselen (vaak volledig automatisch) allerlei data met elkaar uit, en nemen op basis daarvan besluiten. Een groot deel van die besluiten wordt ook volledig automatisch genomen, door computers. Besluiten die ook jou raken. Denk aan een boete voor te hard rijden, de aanslag van de Belastingdienst, hondenbelasting of je toeslag.

Hartstikke handig dat dit zo lekker snel gaat, natuurlijk. Maar weten we eigenlijk hoe dit besluit tot stand is gekomen? En is dat besluit wel volgens de wet? Grote kans dat je daarop vertrouwt. De computer beslist. Maar weten we hoe?

Marlies doet al jaren onderzoek automatische besluitvorming door de overheidZij denkt dat dit vertrouwen in ketenbesluiten misschien onterecht is. Maar het kan ook terecht zijn. Want we weten het eigenlijk niet. Onderzoekers niet, maar ook de overheid zelf niet. Hoog tijd dus om het hierover te hebben!

Marlies van Eck is docent aan de Radboud Universiteit en werkte jarenlang bij de Belastingdienst. In 2021 ontving zij de Hermesdorf Talentprijs voor haar promotieonderzoek naar geautomatiseerde ketenbesluiten bij de overheid en de gevolgen daarvan voor de rechtsbescherming van burgers. Als partner bij Hooghiemstra & Partners houdt ze zich ook bezig met dit thema. Zo werd onder haar leiding de Legitimaat ontwikkeld. Dit is een methode om computerbesluiten te beoordelen op rechtmatigheid en behoorlijkheid en is in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken ontwikkeld.

De inloop is vanaf 14 uur met koffie & thee, de lezing start om 14:30 en we sluiten af met een borrel in het Forum.

Wanneer: woensdag 15 februari
Waar: Forum Groningen
Toegang:
Gratis

Programma

14:00

Inloop

14:30

Opening door wethouder Philip Broeksma (ICT)

14:45

Lezing Marlies van Eck

16:00

Borrel

Helaas is de aanmelding voor dit evenement gesloten, voor vragen kun je terecht bij congres@groningen.nl

Voor wie?


Duurzaam Digitaal Groningen is opgezet voor alle professionals die werken aan digitalisering van de gemeente en andere instanties uit de (semi)publieke sector. Daarmee waarschijnlijk ook voor jou, want digitalisering raakt ons allemaal, van beleidsmedewerkers, tot BI-specialisten, van informatie adviseurs tot managers & bestuurders.

Met dit initiatief willen we van elkaar leren en inspireren en de samenwerking tussen noordelijke instanties bevorderen.