05 oktober

Suikerunieterrein
Groningen

Bloei Digitaal 2023

Het congres over menselijker en slimmer digitaliseren bij de overheid.


Op 5 oktober 2023 gingen meer dan 800 bezoekers op het Suikerunieterrein in Groningen aan de slag met thema’s als privacy, security, informatiebeheer, data en dienstverlening. De rode draad van deze dag was het menselijker en slimmer digitaliseren bij de overheid.

Opening
De opening werd verzorgd door stadsdichter Myron Hamming en een projectie van kunstenaarscollectief WERC. Een donkere zaal, het gedicht van Myron en de projectie van de stad (gemaakt met data van de digital twin), zorgden voor een memorabele opening.

Ron Roozendaal
De aftrap was daarna aan Ron Roozendaal, directeur digitale samenleving, die ons gelijk de moed insprak. Hoewel de digitalisering bij de overheid een grote klus lijkt, maken wij als individu al een groot verschil. Als iedereen namelijk een klein beetje doet, doen we gezamenlijk heel veel.

Programma
Daarna was het tijd voor ieders persoonlijk programma. Zo waren er workshops van de Nationale Politie, Follow the Money, de Chief Data Officer van Den Haag, een privacy pubquiz en zelfs een boomercollege. Daarnaast werden er ook nog lezingen verzorgd door Arre Zuurmond, Sjoera Nas, Brenno de Winter, Ronald Damhof en Maike Klip. Voor het hele programma en de presentaties klik hier.

Naast een inhoudelijk sterk programma, draaide deze dag ook om ervaringen opdoen. Zo kon je zelf je telefoon laten opschonen in de mobiele wasstraat, proberen de bom te ontmantelen in een VR escape game of kon je jezelf zien in op een 3 meter hoog LED scherm van WERC.

Netwerktuin
De netwerktuin was de hele dag de plek met terrasjes, moestuintjes en een poffertjeskraam. Dit was dé plek om andere collega’s te ontmoeten of nieuwe contacten op te doen. Ook waren er een aantal partners uitgenodigd. Zo kon je in gesprek met de RUG over zorgrobot Pepper, kon je proberen een biertap te hacken of te ontsnappen uit de X-cube, een digitale escape room. Daarnaast had Samenwerking Noord een boom gepland, waar je in gesprek kon gaan over de verschillende thema’s.

Alexander Klöpping
Voor de afsluiting stroomde de Bloemenzaal weer vol voor internetondernemer Alexander Klöpping. Hij vertelde over de uitdagingen van AI, maar liet tegelijkertijd ook met humor en positiviteit zien wat er ook allemaal mogelijk is. Als laatste riep hij ons op om zelf ook vooral te experimenteren met de mogelijkheden van AI.

Congrestival: een geslaagd concept
Het doel van deze dag was om een mix neer te zetten van inhoud (congres) en plezier, fun, goed eten en drinken (festival) en netwerken. Het Suikerunieterrein is een locatie die zich daar perfect voor leent. Het was een dag vol leerzame momenten en interessante onderwerpen, waarbij netwerken centraal stond. De dag werd gekenmerkt door een optimistische sfeer.

Tijdens het congres zijn er meerdere visuele verslagen gemaakt van de workshops en lezingen. Deze kun je hier vinden.

Benieuwd naar een impressie van de dag? Bekijk hieronder de aftermovie of bekijk de fotogalerij

Aftermovie gemaakt door: The Brandwagon

Benieuwd naar wat we nog meer doen bij de gemeente en naar de mogelijkheden?

Neem dan een kijkje op www.werkenbijgroningen.nl