Dit wil je echt niet weten

Over de onvoorstelbare wereld achter je scherm

door Huib Modderkolk

17 april 2024

Fotocredits: Jean Counet

Huib Modderkolk

‘Dit wil je echt niet weten – Over de onvoorstelbare wereld achter je scherm


Locatie: Forum, Groningen
Datum: Woensdag 17 april

Op woensdagmiddag 17 april  gaf onderzoeksjournalist Huib Modderkolk een lezing over zijn nieuwe boek ‘Dit wil je echt niet weten’. We weten allemaal dat het internet grote invloed heeft op onze samenleving, zowel positief als negatief. Desinformatie, datadiefstal en identiteitsfraude zijn maar een paar voorbeelden van ontwikkelingen die door het internet zijn ontstaan. Ook oorlogen hebben zich naar het digitale domein verplaatst.

In deze editie van de serie Duurzaam Digitaal gingen we dieper in op deze ontwikkelingen. Wat gebeurt er eigenlijk aan de achterkant van onze schermen? Wie zit daar aan de knoppen, wat doen ze en waarom? Huib heeft veel onderzoek gedaan naar de wereld van inlichtingendiensten en online spionage. Geopolitieke strijd is steeds digitaler geworden, waar Huib een aantal boeiende voorbeelden van gaf. Voor de gemeentes is al langer duidelijk dat dit geen ver-van-ons bed show meer is.

“Dit wil ik eigenlijk niet weten”, krijgt Huib vaak te horen wanneer hij vertelt over deze onderwerpen. Toch was de belangstelling groot: met 250 mensen in de zaal en 150 mensen die keken via een livestream durven wij te zeggen dat mensen het gelukkig wél willen weten.

© Fotografie: Frank Ruiter

De lezing is niet terug te kijken. Heb je ‘m gemist en wil je er toch meer over weten? Kijk dan de documentaireserie “Niemand die het ziet” op NPO [www.npo.nl/start/serie/niemand-die-het-ziet]. Er is ook een speciaal impactprogramma waarin verder word onderzocht wat we nu moeten met deze ontwikkelingen. Als je dat wilt blijven volgen kun je je hier opgeven: www.niemanddiehetziet.substack.com