Hack 050

Hét Hack Evenement waarbij ethische hackers en studenten de omgeving van de gemeente Groningen (on)veilig maken

 

22 oktober 2024 | Oosterpoort Groningen

22 oktober 2024 | Oosterpoort Groningen

Hack050


Op dinsdag 22 oktober 2024 organiseerde de gemeente Groningen de eerste editie van Hack050. Het evenement waarbij Groningse studenten en ethische hackers strijden om de beste hack! Het doel, kwetsbaarheden boven water halen op de digitale omgeving van de gemeente Groningen.

Het doel
De gemeente Groningen wilde met Hack050 inzicht krijgen in haar digitale veiligheid door het ophalen van kwetsbaarheden op haar digitale omgeving. Hiermee kan de gemeente Groningen de digitale veiligheid verbeteren en zich beter weren tegen cyberaanvallen in de toekomst.

Verbinding zoeken, netwerken en elkaar leren kennen stonden centraal op 22 oktober. Binnen en buiten de gemeente Groningen wordt al veel gedaan op het gebied van hacken en cybercriminaliteit. Daarbij zochten we tijdens Hack050 de verbinding op tussen MKB-bedrijven, scholieren en medewerkers van de gemeente Groningen.

De hackwedstrijd

Het was muisstil in de ruimte waar de hackers de hele dag druk bezig waren. In de zaal van de Oosterpoort zaten dertig hackers naar hun laptop te kijken waar een brei aan letters en cijfers verscheen. Vijftien van hen zijn studenten van de RUG en het Alfa college. De andere hackers zijn ‘ethische hackers’, de professionals die geen kwade bedoelingen hebben en bij bedrijven onderzoek doen naar eventuele lekken in hun digitale omgeving.
De gemeente Groningen heeft elke dag te maken met 500.000 hackpogingen van buitenaf. Deze dag stond daarom ook in het teken van het creëren van bewustwording rondom dit onderwerp en het testen van de digitale omgeving van de gemeente Groningen. Op welke vlakken kunnen wij onszelf verbeteren en de gemeente Groningen weer een stukje veiliger maken?

Om 16:30 werd de hackwedstrijd beëindigd. Het bleef spannend tot het laatste moment want vlak voor tijd kwam er nog een melding van een bevinding binnen. Daniël Wolters pakte tijdens de eerste editie van Hack050 de eerste prijs, Rick Verdoes de tweede prijs en Alwin Warringa en Ramon Dunker gingen naar huis met de derde prijs. Bij de studenten hackers kreeg Donny Robin de Beer de eerste prijs, Thomas Bosch de tweede prijs en Teodor Andronache de derde prijs. Winnaars van Hack050: nogmaals van harte gefeliciteerd!

Workshops en Masterclass


Naast de hack wedstrijd was er in de middag ook een interessant programma met vier verschillende workshops en een masterclass.

Veilig navigeren door de digitale jungle: De gevaren en trends van cybercrime door Gina Doekhie.

Haar missie is het veiliger maken van de online wereld door het vergroten van de bewustwording over cybercriminaliteit en mensen leren hoe zij zichzelf hier beter tegen kunnen beschermen.

Deepfakes, sterke wachtwoorden en wat is hacken nu eigenlijk?

Tijdens deze hackdemo toonde ethisch hacker Damian Hooft welke mogelijkheden, tools en technieken digitale aanvallers gebruiken anno 2024. Daarnaast werden er veel praktische tips gegeven om veiliger te kunnen werken.

Kruip in de huid van een echte cybercrimineel!

Cyber Security Noord heeft in samenwerking met Noorderpoort een spel ontwikkeld waarmee je leert hoe makkelijk je gehackt kan worden als je niet alert bent. Als ‘bad guy’ van een duistere organisatie leer je de beginselen van het hacken. Hierna kregen de deelnemers de opdracht om een bedrijf te hacken en te besmetten met ransomware.

Van sociale media-post tot protest in de stad: online aangejaagde ordeverstoring.

We krijgen steeds vaker te maken met ordeverstoringen die online beginnen of online versterkt worden. Denk bijvoorbeeld aan de avondklokrellen of project X. Tijdens de workshop namen de medewerkers van de afdeling Openbare Orde en Veiligheid van de gemeente Groningen je hierin mee. Dit deden ze aan de hand van een aantal scenario’s en je kreeg de kans om zelf een rol te spelen in het bewaken van onze stad.

De Masterclass
De masterclass werd gegeven door Martijn Baalman, medeoprichter van Hacksclusive en de ethical hacker die Microsoft, Google en andere Fortune 500 bedrijven heeft gehackt. Hij is één van ‘s werelds toonaangevende onderzoekers op het gebied van mobiele app-beveiliging. Tijdens de masterclass nam Martijn de bezoekers mee in zijn leven als hacker.

 

Benieuwd naar een impressie van de dag?
Bekijk hieronder de aftermovie of bekijk de fotogalerij

Aftermovie gemaakt door: Diepzeekonijn

Fotografie door: Stella Dekker