De computer beslist. Maar weten we hoe?

door Marlies van Eck

15 februari 2023

Marlies van Eck

“De computer beslist. Maar weten we hoe?


Woensdag 15 februari was het tijd voor het volgende event uit de koker van Duurzaam Digitaal Groningen. Voor een volle zaal met zowel directe collega’s als geïnteresseerden van andere gemeentes en organisaties ging juriste Marlies van Eck in op automatische besluiten door de overheid -besluiten niet echt door mensen worden genomen, maar door “het systeem.” Want wat voor invloed heeft de digitalisering op hoe de overheid besluiten neemt? En wat betekent dat voor de rechtsbescherming van ons allemaal?

De opening werd verzorgd door Arne Bakker, die daarna het woord gaf aan wethouder Philip Broeksma, wethouder ICT. Philip riep het publiek op om niet naïef te zijn over het gebruik en de (vaak onbedoelde) effecten van technologie. Niet naïef over de nadelen én niet over de voordelen. Een beetje nuchter blijven dus.

En toen was het woord aan Marlies, die met veel voorbeelden en leuke filmpjes liet zien hoe digitalisering bij de overheid de rechtspositie van burgers -wij allemaal dus- heeft aangetast. 

Want die computer maakt heel veel dingen heel handig, maar waar we volgens Marlies niet goed genoeg bij stilstaan is: hoe werkt dat computersysteem dan eigenlijk? Als er iets fout is gegaan, waar moeten we dan eigenlijk zijn?

Marlies hield deze middag een pleidooi voor meer rechtsbescherming voor ons allemaal tegen “het systeem.” En dit kan! Want software heeft invloed op hoe de overheid wetten en beleid uitvoert, maar wij hebben zelf ook invloed op hoe we die software gebruiken, inzetten en ontwikkelen. Het proces van wet naar uitvoering -en wat de computer daar in wel en niet doet- en dat moet duidelijker. Met projecten zoals de Legitimaat liet ze ook zien hoe dat in praktijk zou kunnen werken.


Mocht je het nou gemist hebben of terug willen kijken? Goed nieuws! De lezing is namelijk opgenomen en kun je hieronder bekijken.