“Back to the roots: van dataschuld naar datagedreven”

De kick-off

Back to the roots: van dataschuld naar datagedreven door Ronald Damhof


Op donderdagmiddag 29 september wordt door de gemeente Groningen een lezing verzorgd met als spreker Ronald Damhof, Chief Data Officer van het ministerie van Justitie & Veiligheid. We zitten weer in het mooie Forum. Geef je nu op!

We voelen allemaal dat data steeds belangrijker wordt in onze samenleving. Ook de overheid blijft niet achter. Van werken met AI (artificial intelligence) tot datawarehouses tot onze eigen wijkkompassen: we transformeren naar een organisatie waarin data steeds belangrijker wordt. Maar datagebruik door de overheid kan ook forse schaduwkanten hebben, iets waar de toeslagenaffaire het meest indringende voorbeeld is. De gevolgen van het niet goed beheren en gebruiken van data zijn enorm, en in sommige gevallen zelfs van levensbelang. Tegelijkertijd willen en moeten we ook gebruik maken van de kansen die data biedt. Dat roept de vraag op: wat is er eigenlijk voor nodig om datagedreven werken goed te doen? En wat moeten wij daarin doen als gemeente?

Onze spreker Ronald Damhof weet als geen ander te navigeren tussen de gevaren én de kansen van datagedreven werken bij de overheid. Als zelfstandige werkte hij jarenlang voor onder andere de Belastingdienst. Als zelfstandige was hij altijd een enfant terrible, die met flair en brutaliteit de overheid een spiegel voorhoudt. Maar hoe het dan wél moet? Dat laat hij nu zien als Chief Data Officer van het ministerie van Justitie & Veiligheid.

Ronald is duidelijk: hij is klaar met het geëxperimenteer. Het wordt tijd om écht goed na te denken over hoe we als overheid met data omgaan. In zijn lezing houdt hij op zijn kenmerkende, prikkelende en humoristische wijze een kritisch-constructief betoog over de dataschuld die de overheid heeft opgebouwd. Én wat we kunnen doen om die schuld in te lossen.

Wanneer: donderdag 29 september
Waar: Forum Groningen
Toegang: Gratis

Programma

13:30

Inloop met koffie & thee

14:00

Opening door Arne Bakker (CIO)  & Nephtis Brandsma (CDO)

14:15

Lezing Ronald Damhof (Inschrijven)

15:00

Pauze

15:15

Verdiepende sessie met Ronald Damhof

16:00

Borrel

Schrijf je nu in voor de lezing van Ronald Damhof!

Het programma is vrij toegankelijk. We vragen je wel om je even in te schrijven.

Voor wie?


Duurzaam Digitaal Groningen is opgezet voor alle professionals die werken aan digitalisering van de gemeente en andere instanties uit de (semi)publieke sector. Daarmee waarschijnlijk ook voor jou, want digitalisering raakt ons allemaal, van beleidsmedewerkers, tot BI-specialisten, van informatie adviseurs tot managers & bestuurders.

Met dit initiatief willen we van elkaar leren en inspireren en de samenwerking tussen noordelijke instanties bevorderen.

Dit initiatief trappen we af met een inspirerende lezing en tafelsessie met Ronald Damhof. Ronald weet als geen ander te navigeren tussen de gevaren én kansen van datagedreven werken bij de overheid. Tijdens deze lezing prikkelt hij het publiek na te denken over goed datagebruik, gaat hij in op de dataschuld die we als overheid hebben opgebouwd en hoe het volgens hem verder moet.